Kitabiyat’ın öncelikli amacı, ilahiyat alanında son yıllarda yayımlanmış çalışmaları bilim camiasına tanıtmak, bu eserlerin eleştirilmesi ve değerlendirilmesi için etkileşimli bir mecra sunmaktır. İlahiyat alanında ortaya konulan bilimsel çalışmaların eleştirel bir gözle incelenmesine ve akademik değerlerinin yükseltilmesine katkıda bulunmak da derginin başlıca amaçlarındandır. Bu bağlamda Kitabiyat, bir yandan mevcut akademik birikimin kritik edilmesine imkân sağlarken bir yandan da yeni ve özgün fikirlerin ortaya çıkması ve üretilmesine öncülük etme hedefini taşımaktadır. Kitabiyat şimdiye kadar Türkiye’de örneği olmayan bir misyon ile yayın hayatına girmiştir. Bu misyon çerçevesinde Kitabiyat ile bilim dünyasına getirilen yenilik, bu derginin kendisini sadece kitap/makale eleştiri yazılarına münhasır kılmış olmasıdır. Bu yönüyle Kitabiyat ülkemizde türünün ilk örneği olma ve bu yöndeki boşluğu doldurma özelliğine sahip olmayı amaçlamaktadır.
Kitabiyat’ta Arap Dili ve Belâgatı, Hadis, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Kelam, Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat, Tefsir ve Tasavvuf disiplinlerini kapsamak üzere Temel İslam Bilimleri; Din Eğitimi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Dinler Tarihi, İslam Felsefesi ve Mantık disiplinlerini kapsamak üzere Felsefe ve Din Bilimleri; Dini Musiki, İslam Sanatları Tarihi, İslam Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı disiplinlerini kapsamak üzere İslam Tarihi ve Sanatları alanlarına yönelik başta araştırma kitabı ve makaleler olmak üzere ders kitabı, derleme, sözlük, ansiklopedi, katalog yayını, tercüme, tenkitli neşir vb. farklı türden çalışmalar incelenebilmektedir. Bunların yanı sıra Kitabiyat’ta tez ve sempozyum değerlendirmeleri, biyografi ve vefeyât yazıları da yayımlanabilmektedir.
Kitabiyat’ın ana hedefi modern dönemde yapılan çalışmalara dair kritik yazıları olmakla birlikte yazma eser, klasik metin vb. üzerine yazılan yazılar da kabul edilmektedir.
1. Aşama: Metnin Seçimi
2. Aşama: Okuma ve Yazıya Hazırlık Süreci
Okuma ve yazım sürecinde bazı soruların cevaplanarak değerlendirilmesi beklenmektedir. Bu soruların tümünü, kritik edilecek her metinde dikkate almak mümkün olmayabilir. Yazarlar metnin dili, biçimi, yöntemi, kaynak kullanımı, başlıca tespit ve iddiaları, hedef kitlesi gibi temel özelliklerini tanıtıp kritik ettikten sonra uygun gördükleri birkaç tespit veya iddia üzerine odaklanabilirler.
Kritik metninde cevap bulması beklenen soruları şu şekilde belirtmek mümkündür:
Kritik metninin ortaya çıkma sürecinde aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulabilir:
Türkçe İSNAD Atıf Sistemi için tıklayınız.
İngilizce İSNAD Atıf Sistemi için tıklayınız.
Arapça İSNAD Atıf Sistemi için tıklayınız.
3. Aşama: Yazının Biçim ve Muhtevası
Metnin İlk Sayfasının Oluşturulması:
Giriş Bölümü:
Gelişme Bölümü:
Sonuç Bölümü:
Kaynakça Bölümü:
YAYIN POLİTİKASI VE İLKELERİ
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.